Mediu sonor

Dintre toate ariile tematice pe care le abordăm în Grădina cu Oameni, mediul sonor este unul dintre subiectele cele mai sensibile. Acest fapt se datorează imaginii idealizate despre Grădina Cișmigiu ca oază de liniște, un deziderat care din păcate este deseori contrazis de realitatea orașului în care trăim. Parcul, unul dintre principalele elemente identitare ale Bucureștiului, este unul dintre locurile preferate ale autorităților locale pentru organizarea de concerte, festivaluri, bâlciuri și alte evenimente publice, fapt care face ca zona să fie profund afectată din punct de vedere al poluării fonice.

Alături de Anamaria Pravicencu și de Asociația Jumătatea Plină organizăm plimbări sonore prin parc, ateliere și dezbateri despre sănătatea auditivă și poluarea fonică din mediul urban. Încercăm să informăm participanții la evenimentele publice din Cișmigiu despre impactul pe care-l poate avea acest tip de poluare.

În 2018 ne-am apucat să studiem în profunzime peisajul sonor al parcului pe care-l vom ilustra într-o hartă sonoră ce va fi disponibilă în curând. Mai mult decât o formă total distinctă de explorare a Cișmigiului, harta va fi o unealtă care să ilustreze mediul sonor cu particularitățile și mai ales cu problemele pe care le produc activitățile organizate de autoritățile locale, nu tocmai compatibile parcului și zonelor de locuințe din jurul acestuia. În timp ne dorim dezvoltarea unor canale de dialog cu instituțiile publice care organizează evenimentele și diminuarea impactului negativ al acestora.

Realizăm regulat măsurători cu aparatură specializată și avem mereu nevoie de voluntari dispuși să descopere mediul sonor și să ne ajute la finalizarea hărții. Dacă te tentează ne poți contacta aici.

TOP