
Apicultură
La începutul proiectului Grădina cu Oameni, în 2016, încercam să căutăm direcții în care să ne extindem orizonturile cu privire la activitățile grupului CișmiCivic în abordările asupra mediului urban. Am ajuns la un moment dat în vizită la expoziția Romanian Design Week organizată anual de THE INSTITUTE, unde printre multe proiecte și intervenții interesante am zăbovit asupra unui proiect care propunea o ”autostradă a albinelor” într-un oraș din nordul Europei. Ei au gândit o serie de acoperișuri verzi, cu plante melifere, care să se constituie în trasee urbane pentru albine. Ni s-a părut o viziune foarte interesantă pentru viitorul orașelor. Când am aplicat la grantul oferit de Fondul IKEA pentru Mediul Urban nu am ezitat să includem albinele în proiectul nostru pentru că ne doream mult să explorăm în detaliu universul apicol.
Am luat legătura cu Răzvan Coman, inginer apicultor și membru al Asociației Crescătorilor de Albine din România care ne-a introdus în tainele apiculturii printr-o serie de ateliere teoretice și practice. În același timp căutam un loc propice în cartier, preferabil pe terasa unui imobil mai înalt, pentru a amplasa 2 stupi pe care să exersăm. Nu a fost ușor deloc și am purtat discuții cu mai multe instituții și asociații de proprietari și nu mare ne-a fost surpriza că ajutorul și răspunsul pozitiv a venit tot de la THE INSTITUTE. Așa au ajuns albinele noastre pe terasa clădirii Luxoffice Center de pe strada Știrbei Vodă.
Odată amplasate albinele, am format Clubul Api Cișmigiu sub îndrumarea apicultorului Marian Stoica, fondatorul lastupina.ro și al Asociației Pentru Protecția Albinelor și Polenizatorilor Sălbatici. În sezonul cald organizăm vizite la stupi și cursuri de apicultură pentru cei interesați și pe viitor vom încerca să abordăm și apiterapia ca subiect de discuție. Vă așteptăm în vizită la albine!