Grădinile Romfilatelia

Context

Situate în preajma ansamblului de blocuri înalte, grădinile poartă denumirea magazinului Romfilatelia, instituție desemnată să emită timbre poștale. Ambele fac parte din Zona protejată nr. 16 – Victoriei, zonă cu grad de protecție maxim conform PUZ în vigoare.

Prima grădină este situată în spatele blocului Romfilatelia, pe Str. Actor Ion Brezoianu, colț cu Str. Valter Mărăcineanu și are o suprafață de 252 mp. Sud-estul acestei grădini, denumită în continuare Romfilatelia 1, este umbrit în mare parte a zilei de clădirea de locuințe de la nr. 38A, clădire construită în 1936 și încadrată în 1993 la clasa I – risc ridicat de prăbușire la cutremur (conform http://amccrs.pmb.ro). Până în prezent nu a fost consolidată, iar accesul din colțul estic este insalubru, întunecat și îngreunat de mașinile parcate la marginea gardului.

A doua grădină se află la intersecția străzilor Ion Brezoianu cu Str. Aristide Demetriade și este compusă din două spații verzi de dimensiuni mici: 60 mp, respectiv 14 mp, despărțite de intrarea în scara blocului de la nr. 36.

Imagine preluată din https://www.google.com/maps

Încă de la primele vizite am remarcat faptul că cele două grădini funcționau ca spații verzi atașate blocurilor, neaccesibile și neprimitoare, neîngrijite sau sumar îngrijite de 1-2 locatari. Pe măsură ce am avansat cu atelierele de peisagistică și grădinărit urban, împreună cu locatarii și Grupul de Inițiativă Civică Cișmigiu am remarcat o serie de probleme în aceste grădini – dintre care unele persistă, în ciuda prezenței și activității întreprinse de noi acolo.

Accesul din nordul grădinii Romfilatelia 1 se face pe lângă coloanele blocului, trotuarul lărgit fiind frecventat de foarte mulți trecători, deoarece leagă Sala Palatului de Grădina Cișmigiu. Tranzitul oamenilor este îngreunat de ramurile corcodușului aplecate peste trotuar, provocând nu numai disconfort, ci și vătămări sau pagube, cum a fost cazul colegului nostru Matei, care s-a accidentat și și-a spart ochelarii din pricina ramurilor aplecate.

Zona retrasă din dreptul accesului în grădină este cel mai des folosită de taximetriști, care își iau pauzele dintre curse la umbra corcodușului. Astfel, aceasta devenise depozit de pahare și bețe din plastic de unică folosință, deși la marginea trotuarului există un coș de gunoi – într-adevăr greu de accesat din pricina ramurilor aplecate.

Pe de altă parte, pe timp de noapte nici sistemul de iluminat nu avantajează grădina. Lămpile recent montate pe str. Actor Ion Brezoianu nu asigură iluminarea grădinii, în special a colțului din S-E, care în permanență este folosit impropriu ca o toaletă publică, de unde rezultă și evitarea acestui spațiu insalubru de către comunitatea locală.

Atelierele de peisagistică și grădinărit urban organizate de Grupul de Inițiativă Civică Cișmigiu au debutat prin mobilizarea vecinilor pentru a strânge gunoaiele, ce-i drept din ce în ce mai puține, dar nelipsite din zonele întunecate. În această situație a fost necesară o atenție sporită la igienizarea spațiului, purtarea mănușilor de grădinărit fiind insuficientă, mai ales pentru strângerea seringilor folosite.

Sistem de iluminat neadecvat la Grădina Romfilatelia 1. Foto credit: Corina Trancă

Cel mai impunător arbore din grădina Romfilatelia 1 este din păcate un exemplar din specia puternic invazivă și exotică – Ailathus altissima – Falsul oțetar. Singurul beneficiu pe care acest exemplar îl aduce spațiului este umbra creată de coroana sa aproape perfectă, puțin aplecată spre intersecție, care acoperă mare parte din suprafața betonată și reduce temperatura radiată de asfalt în sezonul cald. Fiind o specie invazivă, grădina este constant invadată de puieții care apar spontan în cele mai greu accesibile locuri, printre firele de gard viu de ligustrum sau la marginea gardului de împrejmuire. Acești puieți sunt deseori confundați cu vegetația decorativă, iar din necunoștința factorului dăunător sunt încurajați sau chiar tutorați pentru o mai bună dezvoltare. În realitate, falsul oțetar, dar și alte specii de arbori nepotrivite spațiului pot provoca mari pagube materiale în timp, deoarece pe măsură ce trunchiurile lor se îngroașă dislocă bordurile și asfaltul, „înghițind” porțiuni din gard, care astfel devin imposibil de recuperat sau reparat.

De la stânga la dreapta:
1. vedere din intersecție spre grădina Romfilatelia 1 cu exemplarul de arbore dominant Ailanthus altissima – Falsul Oțetar;
2. În mijlocul grădinii un grup de arbori din specia invazivă;
3. Puiet de Ailanhus altissima cu rădăcină puternic îngroșată, scos de la marginea trotuarului.
Foto credit: Corina Trancă

a colțul opus, în grădina Romfilatelia 2, singurul exemplar de arbore este tot unul exotic de specie invazivă, și anume Acer negundo – Arțarul american, care umbrește aici asfaltul din intersecție, dar și primele etaje ale blocului cu expunere sudică. Acest exemplar este benefic pentru microclimatul creat de umbra coroanei, însă doar pentru următorii câțiva ani, deoarece el este un exemplar bătrân care, prin abundența lujerilor lacomi de pe trunchi și a drajoniilor de la bază, dă semne lui că nu mai are mult de trăit.

În general arțarii americani trăiesc 25-50 ani, iar arțarul nostru din grădină are aproximativ 70 ani, vârstă calculată după măsurarea circumferinței trunchiului, respectiv 120 cm.

Acer negundo – Arțarul american, Romfilatelia 2. Foto credit: Corina Trancă

O altă problemă la grădina Romfilatelia 2 o reprezintă suprafața de pământ gol și bătătorit de la baza parterului retras – unde nu ajunge ploaia și, drept urmare , vegetația nu se poate dezvolta. Această problemă se observă în imaginea de mai jos în dreptul unei țevi de scurgere de la aerul condiționat, unde un grup de graminee spontane se dezvoltă cu succes, profitând de picăturile de apă.

Permeabilitatea grădinii Romfilatelia 2. Foto credit: Corina Trancă

Intervenții realizate

Împreună cu locatarii și cu Grupul de Iniţiativă Civică Cişmigiu am stabilit o serie de măsuri prin care să ameliorăm impactul factorilor negativi și să readucem funcționalitatea grădinilor.

În primele ateliere desfășurate în aceste două spații verzi ne-am familiarizat cu speciile existente și am urmărit eliberarea terenului de speciile care nu aduc beneficii ecosistemului, inclusiv de exemplarele nepotrivite de dimensiuni mici. Momentan exemplarele dominante de arbori invazivi sunt împământenite în conștiința locatarilor, care nu vor să se despartă de umbra și verdeața acestora.

Atelier de grădinărit urban, Grădina Romfilatelia 1. Foto credit: Grădina cu Oameni

Pe la mijlocul lunii octombrie 2017 am pornit cu mare satisfacție la extragerea grupului de arbori invazivi din mijlocul grădinii Romfilatelia 1. La început, copiii erau contrariați de faptul că „omorâm arbori”, însă au înțeles destul de repede impactul negativ pe care această specie o are asupra mediului și ne-au dat o mână de ajutor la tăierea și extragerea rădăcinilor, rămânând la rândul lor surprinși de suprafața și adâncimea la care acești arbori își înțeasă rădăcinile.

Pentru a menține sănătatea exemplarelor de tei, nuc, corcoduș, dud și castan – pe care i-am păstrat în proporție de 90%, am lucrat cât se poate de izolat, folosind doar spațiile anterior ocupate de speciile invazive.

Speciile nou introduse au fost atent selecționate pentru a contribui la biodivesitatea spaților vezi, dar și pentru a crea un peisaj captivant pentru trecători și utilizatori. Specii precum Buddleja daviddi – Liliac de vară, Lonicera fragrantissima – Caprifoi de iarnă și Viburnum rhytidophyllum – Călin veșnic verde, au fost introduse pentru decorul și mireasma florilor, dar și ca hrană pentru fluturi, albine și păsări.

Primul an de la plantare Buddleja davidii – Liliacul de vară, Grădina Romfilatelia 1. Foto credit: Corina Trancă

Am urmărit și diversificarea cromaticii în grădini pe diferite sezoane; un exemplar de Liquidambar styraciflua – Arbore de gumă complementat de un arbust decorativ din specia Euonymus alatus – Salbă cu frunze înaripate au fost introduse în grădina Romfilatelia 1 pentru coloritul de toamnă al frunzelor, dar și pentru scoarța lor decorativă. În sezonul rece, fructele salbei, decorative și ele prin formă și culoare, sunt apreciate de păsările cântătoare de dimensiuni mici.

Cromatica a fost sporită în aceeași notă caldă și la grădina Romfilatelia 2, unde am plantat un arțar roșu – Acer rubrum – contrastând cu frunzișul galben verzui al arțarului american. Am ales cel mai sănătos exemplar de trunchi, pentru a nu obstrucționa aleea în viitor și pentru a păstra vizibilitatea dinspre intersecție, aici aflându-se o agenție de turism care își desfășoară activitatea la parterul blocului.

Stânga: culorile calde de toamnă în grădinile Romfilatelia. Foto credit: Corina Trancă;
Dreapta: Plantarea Arțarului roșu în grădina romfilatelia 2. Foto credit: Grădina cu Oameni

Prezența noastră s-a făcut simțită spre sfârșitul lunii octombrie, la scurt timp după primele intervenții pentru plantarea bulbilor de lalele, când imediat după prima ploaie au apărut o puzderie de ciuperci din specia Coprinellus micaceus – cunoscută sub denumiri diferite: bureciorul de rouă, burete de mică sau buretele sclipitor.

Coprinellus micaceus – Bureciorul de rouă, Grădina Romfilatelia 1. Foto credit: Corina Trancă

Aceste ciuperci se hrănesc din rădăcinile putrede care au aparținut unui ulm înalt de 20 m, tăiat în urmă cu 2 ani pentru că se uscase. Din istoricul imaginilor satelitare am observat coroana uscată în mijlocul verii anului 2015, însă motivul declinului biologic rămâne necunoscut. Ciotul mare de ulm de lângă canal va rămâne mulți ani ca martor al acestui arbore, contribuind prin descompunerea de către aceste ciuperci la activitatea micelară și dezvoltarea microorganismelor din sol.

Primăvara anului 2018 a venit cu spectacolul lalelelor, care prin coloritul florilor crează profunzime spațiului. Din trotuarul cel mai frecventat ca punct de priveliște spre grădină, culorile calde folosite în prim plan împreună cu cele reci în planul secundar, măresc vizual spațiul privit. Pentru înflorirea din anul următor se recomandă tăierea capsulelor după decorul florilor și menținerea frunzelor pentru absorbția energiei, hrănind astfel bulbul din pământ.

Elagarea coroanei corcodușului (adică tăierea corectă a ramurilor de jos) permite acum tranzitarea fără obstacole, intersecția și peisajul oferit de grădină sunt mult mai vizibile. Acest exemplar necesită tăieri selective de formare a coroanei timp de 3 ani.

Îmi place să cred că din pricina lalelelor albe și galbene, taximetriștii și-au apropriat inconștient grădina Romfilatelia 1 și cel puțin nu mai aruncă paharele de cafea pe jos. În fapt, prezența comunității, împreună cu lucrările de îmbunătățire a spațiului și a vizibilității peisajului au dat naștere respectului față de munca noastră și, desigur, față de natură. Cu cât sunt mai utilizate spațiile publice, oferă diversitate în rândul oamenilor, a activităților desfășurate și devin mai sigure, mai primitoare.

De regulă, spațiile publice devin pline de viață atunci când sunt protejate de condițiile climatice pe tot parcursul anului. Spre exemplu, pe culoarul creat de frontul discontinuu al blocului Romfilatelia, în timpul sezonului geros se formează un curent puternic generat de crivăț, care bate dinspre NE și ajunge în grădina noastră direcționat și de panoul electric. Pentru protecție am ales să plantăm în sistem intensiv (adică foarte apropiat) 3 molizi, care vor acționa ca o barieră împotriva vântului, în cel mai scurt timp de la plantarea lor. Pe măsură ce aceștia se dezvoltă ca un masiv compact, doi dintre ei se pot transplanta în celelalte grădini sau poate chiar în Grădina Cișmigiu, ca un cadou oferit comunității de Grupul de Inițiativă Civică Cișmigiu.

Plantare Picea abies – Molid, Romfilatelia 1. Foto credit: Corina Trancă

La sfârșitul lunii ianuarie 2019 s-a produs un fenomen meteo extrem, numit „freezing rain” (ploaie înghețată), care a provocat ruperea unei șarpante și câteva ramuri groase din coroana arțarului american din grădina Romfilatelia 2. Administrația locală a intervenit de urgență pentru eliberarea carosabilului, a trotuarului și a grădinii de materialul lemnos prăbușit. Făcute în stil caracteristic administrațiilor domeniului public, tăierile la nivelul șarpantei și coroanei au generat mai multe probleme, iar arțarul necesită o nouă intervenție și monitorizare permanentă pe toată durata existenței lui, deși rata de supraviețuire în asemenea condiții nu justifică resursele necesare menținerii lui în viață. Deși nu s-a descoperit o legătură directă, așchiile rămase prezintă semne de infestare cu ciuperca caracteristică acestei specii, Fusarium reticulatum. Aceasta poate fi responsabilă de slăbirea integrității structurale a lemnului, inclusiv la nivel radicular.

Stânga: șarpantă ruptă în urma înghețului la „Acer negundo”; Dreapta: lemn pătat de ciuperca „”Fusarium reticulatum” (F. negundi), Romfilatelia 2. Foto credit: Corina Trancă;

Pătarea roșiatică creată de ciupercă este omniprezentă la acest arțar, fiind apreciată de tâmplarii americani, care pot determina cu ușurință proveniența lemnului în funcție de nuanța acestuia. Fiind o resursă locală foarte interesantă, este de dorit ca la momentul tăierii trunchiului, lemnul să fie prelucrat și folosit la construirea unor elemente de mobilier urban pentru grădinile din jurul Cișmigiului.

Comunitatea activă din zona Cișmigiu s-a implicat în menținerea unui nivel acceptabil al beneficiilor pe care cele două grădini le oferă. În viitor ne propunem să continuăm înfrumusețarea spațiilor verzi din jurul Cișmigiului și încercăm să rezolvăm pe cât posibil majoritatea problemelor de utilizare a acestora.

La grădina Romfilatelia 2 ne-am propus ca în acest an să completăm gardul viu și să rezolvăm problema permeabilității pământului de la nivelul parterului retras al blocului prin introducerea unui sistem de irigații prin picurare, care ar încuraja dezvoltarea altor plante. O soluție provizorie împotriva prafului generat de pămânul bătătorit ar fi adăugarea unui strat de pietriș care să mențină umiditatea în sol pentru mai mult timp, reducând considerabil dispersarea microparticulelor de praf în aer.
Din păcate, la o vizită realizată la începutul anului 2019 în grădina Romfilatelia 1 am constatat că ambele accese au fost închise cu lacăt. Încuierea grădinii cu lacăt dezumanizează spațiul, întărind în conștiința colectivă ideea că nu este un spațiu folosit de oameni. Dimpotrivă, spațiul trebuie să rămână accesibil și primitor, iar crearea unor zone de ședere bine poziționate, reziliente, aduce cu sine diversificarea activităților utilizatorilor și crește nivelul de siguranță în zonă.

Lucrările de întreținere a grădinilor Romfilatelia 1 și 2 vor urmări după caz și în funcție de specii, tabelul lucrărilor de întreținere de mai jos

Tabel: Lucrări de întreținere – Grădinile Romfilatelia, 2019

Nr Crt. Operațiune Zona vizată Perioada aproximativă Frecvența Excepții Observații
1 Tăieri de formare Arbori tineri și arbuști foioși 15 Feb; 1 Aug 2x/an Înflorire primăvara
2 Tăieri de formare Arbuști înflorire primăvara 15 Mar; 1 Sep 2x/an după înflorire
3 Tăieri de formare Gard viu 1 Jun anual vreme ploioasă
4 Fertilizare Flori și graminee 1 Apr 3x/an opțional
5 Fertilizare Arbori tineri și arbuști 1 Apr – 1 Sep 2x/an 3x/an trandafiri
6 Tăierea uscăturilor Arbori și arbuști 15 Feb – 15 Nov 3x/an
7 Tăieri de întinerire Arbori tineri și arbuști 15 Feb 1x/3ani
8 Tăieri de stimulare, ciupire Arbori și arbuști 15 Mai anual plantele care necesită
9 Stropire insecticide Arbori tineri și arbuști 1 Mai – 1 Sep cele dăunătoare oamenilor sau albinelor ca extremă urgență după caz (invazia acoperă mai mult de 50% din plantă
10 Stropire fungicide Arbori și arbuști 1 Apr – 1 Oct ciuperci indicatoare sau benefice la primele semne
11 Eliminare flori uscate Arbuști floriferi, flori perene 1 Mai – 1 Oct săptămânal La Hortensia doar primăvara plante cu înflorire multiplă
12 Plivirea buruienilor Suprafețe de teren 1 Apr – 1 Nov săptămânal sau a speciilor invazive
13 Curățarea suprafețelor de frunze, flori sau fructe căzute Accese, trotuare și alei 1 Jun – 15 Nov săptămânal mai puțin cele căzute pe pământul de sub coroana arborilor pe cât posibil depozitarea lor în vederea descompunerii
Notă: perioada are o marjă de ±15 zile în funcție de condițiile meteo, se va ține cont și de condițiile meteo din anii precedenți
Sursa: Corina Trancă

 

Corina Tranca

Inginer peisagist

Scroll to Top