Grădina cu oameni Cișmigiu  / Grădinărit urban

Grădinărit urban

Multe dintre blocurile de locuințe din București și din țară au în apropierea lor spații verzi care sunt în general parte a Domeniului Public. Acestea sunt, de obicei, destul de puțin întreținute de autoritățile publice sau, cu puțin noroc, ele intră în îngrijirea unui locatar gospodar care și le asumă ca extensie a spațiului locativ.

Pentru noi, spațiile verzi dintre blocuri sunt unul dintre cele mai potrivite catalizatoare pentru formarea unor comunități sustenabile. Am început ca niște grădinari de weekend și asta ne-a ajutat să descoperim potențialul acestor spații, mai ales pentru a aduce oamenii împreună și pentru a-i angaja în discuții despre calitatea mediului în care trăim. Mai târziu ne-am dat seama că unele probleme ne depășesc în ceea ce privește grădinăritul și am apelat la specialiști care să ne poată ajuta la fața locului. Așa am contactat cu o serie de asociații specializate care ne-au făcut legătura cu profesioniștii alături de care am conceput o serie de ateliere de educație aplicată prin care să aducem informația direct locuitorilor și vizitatorilor. Acest tip de educație aplicată este interactiv și antrenează o comunicare mai facilă între participanți; rezultatul este de fapt un grup de vecini care apoi construiesc legături sociale mult mai puternice și ancorate în experiențe pozitive.

Este o formă de petrecere a timpului liber care aduce beneficii pe mai multe paliere. La nivel personal este o activitate foarte plăcută petrecută în aer liber care poate fi relaxantă sau solicitantă fizic, după posibilitățile fiecăruia. Din punct de vedere comunitar se încurajează colaborarea și formarea de echipe pentru fiecare situație în parte (plantarea unui arbore poate avea nevoie de 3-5 oameni) și se facilitează un alt tip de relație de identitate locală (vecinii cu care am plantat acel arbore). Așa se formează și se întăresc punți de comunicare și activitatea poate deveni ușor un pretext pentru discuții pe subiecte mai largi. Cei implicați în activități comunitare de grădinărit devin mai angajați în viața blocului și au șanse mult mai mici să lipsească sau să ignore momentele decizionale importante pentru locul în care trăiesc.

Din perspectiva ecologică, abordarea noastră constă în măsuri mici care pot produce efecte mari pentru echilibrarea ecosistemului local – plantând un arbust fructifer atragem în spațiul verde insectele care polenizează florile acestuia și păsările care se hrănesc cu fructele sale, iar astfel mediul devine mai bogat și mai divers. Încercăm să gândim sustenabil și facem intervenții reversibile și care nu au nevoie de un consum mare de resurse pentru întreținere. Astfel am aflat că gazonul nu este foarte potrivit pentru mediul secetos al Bucureștiului pentru că vara necesită udări frecvente cu cantități foarte mari de apă, am învățat că unele plante sunt mai utile decât altele în lupta cu poluarea aerului și că un arbore poate deveni un pericol mai mare după realizare unor intervenții incorecte.

Acest gen de ateliere a avut efecte pozitive și asupra specialiștilor care, făcând parte din domenii diferite, s-au confruntat cu probleme trans-disciplinare și au intrat în contact cu alte arii de expertiză. Aceștia sunt:

Mihai Enescu, Ing. silvicultor – Plantăm Fapte Bune în România
Corina Trancă, Ing. peisagist – Asociația Peisagiștilor din România
Paul Țibu, ornitolog – biolog – Societatea Ornitologică Română
Marian Stoica, apicultor – lastupina.ro / Asociația Pentru Protecția Albinelor și Polenizatorilor Sălbatici
Răzvan Coman, Ing. Apicultor – Asociața Crescătorilor de Albine din România
Anamaria Pravicencu, artist (sunet) – Asociația Jumătatea Plină.
TOP