Ce puteți face pentru păsările sălbatice din mediul urban?

Păsările sunt cele mai mobile vertebrate de pe Terra și reprezintă unul dintre cei mai importanți indicatori ecologici. Prezența lor indică un ecosistem echilibrat și de sine sustenabil.

Nu sunt doar vrăbii și ciori!

Sunt și alte specii de păsări sălbatice care vizitează grădinile și mediul urban. Unele sunt cuibăritoare, altele aflate în pasaj, doar pentru a se hrăni sau odihni. Astfel, pițigoii (pițigoiul mare și pițigoiul albastru), cintezele, măcăleandrul, sturzul cântător și mierla sunt câteva dintre cele mai comune păsări ce se pot întâlni cu ușurință în spațiile verzi din preajma Grădinii Cișmigiu.

Cum le identificăm?

Pentru a ușura identificarea acestora este recomandată consultarea unei persoane cu experiență în domeniu, atât în mod direct pe teren, cât și ulterior, pentru determinare după fotografii. Pornind de la dorința de a ridica nivelul de conștientizare și popularizare asupra ornitofaunei prezente, în cadrul proiectului Grădina cu Oameni s-au organizat în mod repetat vizite ghidate în Grădina Cișmigiu. Astfel, sub îndrumarea unui specialist au fost puse la dispoziție binocluri și determinatoare ilustrate pentru a facilita observarea păsărilor.

Când?

Vizitele tematice s-au efectuat la primele ore ale dimineții, când păsările se hrănesc și sunt cel mai active. Pentru observarea unui număr cât mai mare de specii este recomandat ca tururile ghidate să fie efectuate primăvara (martie-mai), toamna (sepembrie-noiembrie) sau în timpul iernii.

Ce putem face pentru a le ajuta?

Iarna

Păsările sunt cel mai vulnerabile în perioada iernii, când temperaturile scăzute și precipitațiile fac mult mai dificilă procurarea hranei. Din acest considerent este recomandată amplasarea așa numitelor „hrănitori” – recipiente în care se depozitează hrana pentru păsările sălbatice. Pentru alimentarea acestora cel mai indicat este folosirea semințelor de floarea soarelui crude, nesărate și neprăjite! Se mai pot folosi mei, diferite fructe (mere, struguri, citrice) sau miez de nucă. O bucată de slănină sau grăsime crudă (nesărată, neprăjită) prinsă de tulpina unui copac va avea un mare succes pentru pițigoi și ciocănitori.

Atenție! – Trebuie evitată folosirea pâinii sau a produselor de patiserie! Acestea conțin conservanți și substanțe care dăunează păsărilor prin procesul de fermentare.

 

Inelare – Fișă de observație (Foto: Rodica Săvulescu)

În Cișmigiu au fost instalate trei hrănitori de capacitate mare, amplasate în grădinile din imediata vecinătate a parcului. Alimentarea acestora s-a efectuat pe toată perioada iernii de către voluntarii Grupului de Inițiativă Civică Cișmigiu. Prezența sursei de hrană a fost foarte apreciată de pițigoi, cinteze, florinți și alte specii de păsări prezente în perioada rece a anului. Tot în perioada iernii se pot face sesiuni de „inelare” a păsărilor care vin la hrănitoare. Această procedură presupune capturarea temporară a păsării și marcarea acesteia cu un inel din aluminiu inscripționat cu o serie și un număr unic în lume. În cazul recapturării se pot obține informații valoroase asupra unei dinamici sezoniere, stării fizice a păsării și alte date științifice. O pasăre observată „din mână” va oferi o perspectivă foarte diferită publicului prezent și permite obținerea unor informații privind vârsta, sexul, gradul de năpârlire, cantitatea de grăsime și musculatură a păsării.

Atenție! – Această procedură poate fi efectuată doar de către o persoană autorizată în domeniu!

Inelare – Pițigoi Albastru (Foto: Rodica Săvulescu)

Primăvara

În acest anotimp se recomandă instalarea de cuiburi artificiale pentru păsări. Cuiburile artificiale se construiesc în funcție de specia țintă căreia îi sunt destinate. Astfel, mărimea cuibului cât și a orificiului de acces diferă de la o specie la alta. În Cișmigiu au fost instalate 5 cuiburi de acest tip, unul pentru pițigoi albastru, trei pentru pițigoi mari și unul pentru ciocănitori. Amplasarea acestora se recomandă a fi cu intrarea în cuib în direcția sud-est, pentru a oferi o temperatură optimă pontei și a puilor în timpul cuibăritului. Cuiburile trebuie amplasate în așa fel încât calea de acces către acestea să nu fie blocată de crengi sau alte obstacole care facilitează atacurile potențialilor prădători naturali, compromițând astfel familia cuibăritoare.

Atenție! – Dacă observați păsări cu caracter teritorial în jurul unui cuib nu insistați prea mult în respectiva zonă, deoarece prezența omului poate compromite șansa unei potențiale cuibăriri cu succes.

Vara

În perioada caldă a anului se recomandă instalarea unor surse de hidratare pentru păsări. Un mic bazin artificial cu apă va fi folosit de acestea pentru a-și potoli setea, dar și pentru igienă (băi pe care păsările le efectuează pentru eliminarea paraziților externi). Tot în acest anotimp se pot organiza plimbări tematice ce pot include monitorizarea cuiburilor artificiale și dacă acestea au fost folosite cu succes.

Plimbare de observație (Foto: Marius Tudose)

martie 2018

Paul Țibu

este biolog și ornitologia i-a captat interesul încă din 2007. Este mai tot timpul plecat prin țară pentru studii ale faunei și este inelator acreditat din 2012. Face parte din echipa Societății Ornitologice Române și este ocazional voluntar la Grupul Milvus. În Grădina cu Oameni ghidează locuitorii și vizitatorii Cișmigiului în tainele relației cu păsările sălbatice din mediul urban.

Scroll to Top